Beliau berkata projek-projek utama seperti MRT3 akan diberikan keutamaan jika kedudukan kewangan negara pulih, sambil menambah bahawa kabinet akan menentukan apabila pembinaan akan disambung semula, kata Bernama .

“Sebarang keputusan besar itu perlu mendapat persetujuan Kabinet. Pada masa ini, keutamaan kerajaan adalah untuk mengurangkan kadar hutang negara pertama tetapi untuk projek-projek penting seperti MRT3, apabila status kewangan negara pulih, ia pastinya diberi keutamaan untuk dikaji semula, “katanya di Dewan Rakyat.

Beliau menjawab soalan Khairy Jamaluddin (BN-Rembau), yang bertanya tentang rasional dan implikasi pemansuhan projek pengangkutan awam seperti MRT3. Loke berkata bahawa kerajaan tidak menafikan bahawa MRT3 akan membawa pelbagai faedah, tetapi pelaksanaannya perlu dikaji semula untuk keputusan optimum memandangkan hutang nasional yang terlalu tinggi pada masa ini.

“Memandangkan laluan MRT3 melalui pusat-pusat bandar dengan ketumpatan tinggi, hampir 80% darinya berada di bawah tanah, yang menyumbang kepada kos pembinaan yang mahal yang dijangka mencecah RM50 bilion,” kata Loke.

Juga dikenali sebagai MRT Circle Line, sambungan sistem kereta api sepenuhnya tanpa pemandu dan tanpa pemandu itu telah membentuk garis gelung sistem transit bersepadu Greater KL / Klang Valley. Pada asalnya disasarkan untuk siap pada 2025, MRT3 sepanjang 40 km itu bertujuan memberikan perlindungan di sekitar kawasan Bandar Malaysia, Ampang, Ecocity KL, Bukit Kiara dan Sentul.

Loke berkata kerajaan pada masa ini akan memprioritaskan menaik taraf rangkaian bas negara serta memperbaiki sistem Komuter KTM di Lembah Klang melalui menaik taraf dan membaiki kerja-kerja struktur kereta api.

“Penangguhan projek MRT3 memberi kami peluang untuk mengkaji semula keutamaan belanjawan kami, di mana kerajaan akan memberi tumpuan baru untuk meningkatkan perkhidmatan bas dan pembangunan infrastruktur bukan sahaja di Lembah Klang tetapi seluruh Malaysia sejajar dengan manifesto kerajaan untuk memperbaiki kualiti dan liputan perkhidmatan pengangkutan awam, “katanya.

Sumber : Paultan.org