Nissan GT-R generasi seterusnya disasar jadi kereta sport terpantas di dunia – kekal buas, kurang sayap

Menurut ketua pereka Nissan, Alfonso Albaisa, walaupun platform generasi seterusnya untuk Nissan GT-R masih lagi belum lengkap pembinaanya, kereta sport berkenaan disasar akan menjadi model paling laju dalam kelasnya kelak.

Albaisa menyatakan perkara berkenaan ketika ditemu ramah oleh Autocar ketika berlangsungnya Goodwood Festival of Speed, dimana model prototaip Nissan GT-R50 yang dibina bersama firma rekaan Itali iaitu Italdesign membuat kemunculan sulungnya. Beliau turut menjelaskan bahawa GT-R generasi selepas ini tidak akan menerapkan rekaan dari GT-R50, tetapi ia “akan menjadi kereta istimewa yang tersendiri” dan “kereta super sport terpantas di dunia”.

Dia juga menjelaskan bahawa Nissan belum membuat keputusan mengenai berapa banyak teknologi elektrik akan diterapkan pada GT-R generasi baharu nanti. “Sama ada kami akan memperbanyakkan teknologi elektrik atau tidak akan menggunakannya langsung, kami masih boleh mendapatkan kuasa yang lebih banyak,” katanya.

“Tetapi kami sememangnya akan membina ‘platform’ baharu dan matlamat kami jelas: GT-R perlu menjadi kereta terpantas dalam kelasnya. Ia perlu menguasai litar. Dan ia perlu bermain dalam permainan teknologi terkini; tetapi tidak bermaksud ia perlu melibatkan teknologi elektrik,” jelas Albaisa lagi.

Model konsep Nissan Vision Gran Turismo 2020

Setakat ini, Nissan masih belum menghasilkan model-model kereta sport yang dibantu teknologi elektrik seperti apa yang dihasilkan Honda menerusi NSX generasi baharu. Tetapi jenama berkenaan sudahpun menghasilkan unit janakuasa hibrid berkuasa tinggi yang menggabungkan enjin petrol 3.0 liter V6 dengan dua pengecas turbo dan sistem hibrid elektrik. Unit janakuasa tersebut dibina bagi digunakan pada kereta lumba LMP1 GT-R untuk perlumbaan World Endurance Championship 2016, tetapi mereka diri sebelum perlumbaan bermula.

Jika teknologi ini akan diterapkan dalam GT-R generasi baharu kelak, ini bermaksud GT-R akan kehilangan 800 cc kapasiti enjin berbanding enjin VR38DETT pada model sedia ada yang menjana 565 hp/633 Nm. Namun penjana baharu berkenaan dijangka boleh menjana lebih dari 600 hp bersama tork yang lebih besar tanpa masalah dengan bantuan kuasa elektrik.

Walau bagaimanapun, Albaisa menjelaskan lagi bahawa pasukannnya masih lagi belum boleh meneruskan kerja-kerja serius kerana keputusan berkenaan unit janakuasa ini masih lagi belum diputuskan, namun beliau secara konsisten membuat penilaian terhadap lakaran-lakaran bagi kereta sport generasi seterusnya berkenaan.

                              

Nissan GT-R50 (kiri) dan Nissan GT-R R35 2017 (kanan)

“Cabarannya akan terletak di bahu jurutera, secara jujurnya,” kata Albaisa dan menambah “kami akan melakukan tugas kami bagi menjadikan kereta tersebut sesuatu yang sangat istimewa. Tetapi kami masih lagi belum hampir ke tahap itu.”

Menurutnya, GT-R generasi baharu akan menerima karekter yang berotot seperti R35 bagi mengekalkan watak “buas” pada model berkenaan. “Ia adalah binatang buas; ia perlu memaksa dan berlebihan. Bukan dalam aspek pada sayapnya, tetapi lebih kepada bentuknya, kehadirannya dan keberaniannya. Ia tidak peduli apa yang sedang supercar lain di dunia lakukan; ia hanya berkata; ‘Aku GT-R, aku batu-bata, tangkap aku.’ Ia akan menjadi batu-bata terlaju di dunia, benar. Dan apabila saya membuat lakaran semula untuk kereta ini, saya sentiasa menyatakan; ‘kurang sayap, lebih batu-bata.”

Dengan tahap yang masih terlalu awal ini, Nissan GT-R generasi baharu dijangka tidak akan membuat penampilannya dalam masa terdekat. Ia mungkin akan hadir pada awal dekad hadapan.

Sumber : Paultan.org

Related Posts