Honda Malaysia menyerahkan 51,354 kereta baru di 1H 2018, Honda city paling popular

Honda Malaysia berada di landasan untuk mencapai sasaran jualan sebanyak 109,000 unit untuk 2018 berikutan prestasi jualan yang sihat pada separuh tahun pertama ini. Dalam enam bulan pertama tahun 2018, Honda Malaysia menyerahkan 51,354 kereta baru, yang membolehkan syarikat itu terus memimpin dalam segmen bukan nasional untuk 1H 2018.

Honda City berdiri sebagai model yang paling popular dengan lebih daripada 15,400 unit yang dijual atau 30 peratus daripada jumlah jualan, peningkatan peratus 7 satu daripada tempoh yang sama tahun lepas. Berikutan ketinggalan di belakang adalah HR-V dan CR-V yang masing-masing menyumbang 16 peratus dan 13 peratus daripada jumlah jualan. Selain itu, semua model Honda yang dipasang secara tempatan (City, Jazz, BR-V, HR-V, CR-V, Civic dan Accord) mengekalkan kedudukan kepimpinan mereka di segmen masing-masing.

Pada bulan Jun, apabila Kerajaan Pakatan Harapan baru mengumumkan bahawa Cukai Barangan & Perkhidmatan menjadi nilai sifar, Honda Malaysia menerima tempahan tertinggi dalam sejarahnya dengan 20,000 unit yang ditempah. Akibatnya, syarikat itu perlu melanjutkan tempoh menunggu untuk model tertentu sehingga empat bulan.

Melangkah ke hadapan, syarikat telah menyamai pelancaran model seterusnya dan akhir mereka untuk 2018, Honda HR-V facelift pada awal bulan Julai. Buku pesanan untuk SUV segar kini dibuka di semua 95 pengedar Honda yang diberi kuasa di seluruh negara.

Sumber : autobuzz.my

Related Posts