Siri plat nombor ‘Malaysia’ 1-9999 bakal dilancarkan oleh MOT

Nampaknya era nombor plat khas tidak berakhir, hanya bahawa tidak ada sumber selain kerajaanmenjajakannya. “Mulai sekarang, apa-apa pembelian plat nombor mesti melalui JPJ, tanpa pengecualian. Ini adalah hasil kerajaan dan kami berhasrat untuk mengutip semuanya, “kata menteri pengangkutan Anthony Loke Siew Fook bulan lepas.

Ia tidak mengambil masa lama. Loke hari ini mendedahkan siri plat nombor istimewa ‘Malaysia’ di ibu pejabat kementerian pengangkutan di Putrajaya. Diperkenalkan sempena sambutan Hari Kemerdekaan akan datang, yang membawa tema Sayangi Malaysiaku , siri plat akan dari nombor Malaysia 1 ke Malaysia 9999.

Siri plat akan dibuka untuk pembidaan awam mulai 2 hingga 16 Julai di semua JPJ HQ di seluruh negara, dan keputusan tender akan diumumkan pada 23 Ogos, kata kementerian itu. Kerajaan menjangkakan untuk mengutip lebih daripada RM22 juta daripada siri “sekali dalam seumur hidup” ini (siri V bernilai RM22 juta), dan dengan “subsidi silang” bermain, kementerian pengangkutan berharap mendapat peruntukan yang lebih besar untuk meningkatkan pengangkutan awam.

 

Loke berkata tiada nombor akan dikhaskan untuk VIP dan semua nombor akan pergi ke pembida tertinggi, kecuali untuk Malaysia 2020, yang akan ditawarkan kepada perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Plat khas terakhir yang diperkenalkan adalah UP , tetapi terdapat banyak plat khas pada masa-masa lalu. Ini termasuk G1G-G999G , X , XX , YY , UU , GTR , GG , SAM , K1M , T1M , A1M , US , SMS , NBOS , NAAMVIP , G , GT, U , Y , PERFECT , PATRIOT dan FB oleh JPJ sendiri.

Loke berkata bulan lepas bahawa sistem pembidaan elektronik untuk plat nombor akan diperkenalkan untuk menggantikan sistem semasa, yang sedang dijalankan secara manual. Beliau berkata bahawa beliau telah mengarahkan JPJ untuk menyediakan sistem pengenalan pada awal tahun depan.

“Pada masa ini, anda perlu memperlihatkan secara fizikal untuk membuat tawaran untuk nombor tertentu di pejabat JPJ di beberapa negeri. Kami berharap dapat melancarkan sistem dalam talian menjelang Januari 2019, yang akan membolehkan lebih banyak pemilik kenderaan menawar plat nombor khas, “katanya, sambil menambahkan bahawa sistem e-pembidaan baru akan meningkatkan ketelusan dan kecekapan serta meningkatkan pendapatan untuk kerajaan .

Sumber : Paultan.org

 

Related Posts