Unit khas polis di PLUS akan memudahkan pemandu yang terlibat dalam kemalangan kecil untuk membuat laporan

Jika anda melakukan perjalanan di Lebuhraya Utara-Selatan dan kebetulan terlibat dalam kemalangan kecil, tidak perlu lagi pergi ke balai polis dari PLUS untuk membuat laporan. Itu kerana Unit Siasatan Lebuhraya baru polis boleh membantu menangani sebarang kecacatan kecil di lebuh raya, laporan The Star .

Menurut Pesuruhjaya Polis Perak, Hasnan Hassan, unit khusus akan menyiasat kemalangan kecil di sepanjang lebuh raya, peranannya untuk membantu pemandu menjimatkan masa dan menghapuskan kerumitan untuk menuju ke balai polis terdekat.

“Mereka yang terlibat dalam kemalangan kecil boleh menyelesaikan perkara itu di tempat kejadian atau di pejabat unit yang terletak di rehat utama berhenti di sepanjang lebuh raya. Dengan unit ini, kami berharap untuk memudahkan sebarang masalah yang dihadapi oleh pemandu dengan cepat dan cekap, “katanya.

Unit yang dilancarkan awal tahun ini, dibahagikan kepada tiga zon (utara, tengah dan selatan) sepanjang tempoh PLUS. Zon utara menyiasat kes dari Perlis ke Ipoh, manakala zon pusat mengendalikan Ipoh ke Seremban, dan liputan zon selatan berjalan dari Seremban ke Johor.

Sumber : Paultan.org

Related Posts